IZVJEŠTAJ SA XII KONFERENCIJE ”SFERA 2022: OTVORI U GRAĐEVINARSTVU”

XII konferencija ”Sfera 2022: Otvori u građevinarstvu” održana je 4. i 5.10.2022 godine u Sarajevu, u Hotelu Hills, u organizaciji kompanije Sfera d.o.o. Mostar, a u saradnji sa Mašinskim fakultetom Zenica, Građevinskim fakultetom Univerziteta ”Džemal Bijedić” Mostar, Arhitektonskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu, TÜV NORD Adriatic d.o.o., ift Hrvatska d.o.o. Zagreb, te u partnerstvu s Institutom za standardizaciju BiH.

Čast za otvorenje pripala je ministru privrede kantona Sarajevo Adnanu Deliću koji je u svome govoru iskazao važnost održavanja ovakvih događaja za BiH, ali i cijelu regiju. Pozdravio je goste, poželio im produktivan i uspješan rad i boravak u Sarajevu.

“Zadovoljstvo mi je što imam priliku da otvorim ovu konferenciju. Neophodno je da imamo što više ovakvih skupova kako bismo učinili našu privredu konkurentnijom. Veoma mi je drago što ova konferencija ima interakciju između privatnog i naučnog sektora, kazao je ministar Delić.

U uvodnom dijelu, prisutnima se obratio i izvršni direktor kompanije Sfera d.o.o. Nedžad Memić, zahvalivši se na velikom odzivu, ističući da su Sferine konferencije iz domene građevinarstva i arhitekture postale tradicionalne i prepoznatljive u regiji kao mjesto komunikacije, uspostavljanja suradnje i razmjene iskustava i znanja, te kao takve važe za respektabilan događaj, što potvrđuju posjetioci iz cijele regije.

“Izuzetno mi je drago što vas mogu pozdraviti u ime organizatora i poželjeti vam dobrodošlicu na XII po redu naučno stručnu konferenciju „Sfera 2022“. Imat ćemo priliku zaista uživati u kvalitetnim predavanjima. Zahvaljujem se svim našim sponzorima, izlagačima i učesnicima ovogodišnje konferencije”, poručio je Memić.

Ispred sektora za energetiku Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine obratila se Minela Pita, koja je održala i kratko uvodno predavanje vezano za energetsku efikasnost, temu koja se i obrađivala na konferenciji.

Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBIH kazao je kako je izuzetno ponosan što je Sfera kao kompanija prepoznala Privrednu komoru FBiH da uvijek bude uključena u ovaj rad. Istakao je da i ovogodišnja konferencija vrlo značajna za segment građevinarstva i da su kompanije čiji će predstavnici govoriti i predstavljati se na ovogodišnjoj konferenciji generator inovativnih rješenja.

Tihomir Anđelić, voditelj odjeljenja za standardizaciju iz oblasti ISO/CEN, ispred Instituta za standardizaciju BiH u svome obraćanju istakao je da su ovakvi skupovi itekako važni za BiH, ali i za cijelu regiju s naglaskom na sve teme koje su aktualne, a koje će se obrađivati tijekom dvodnevnog događaja.

Teme koje su se predstavile na konferenciji su: propisi i legislative, energetska efikasnost, arhitektonski trendovi i savremeni objekti, otvori u arhitekturi, BIM u arhitekturi otvora, iskustva i praktični savjeti.

22 regionalne kompanije podržale su konferenciju, te su putem svojim štandova i prezentacija predstavite novitete i aktulenosti, a svi učesnici su imali priliku uživati u predavanjima i regionalnih stručnjaka i arhitekata.

Cilj organizatora je na jednom mjestu spojiti struku i nauku, pružiti im mogućnost komunikacije, uspostavljanja saradnje, te priliku za razmjenu iskustava i znanja.

Drugog dana konferencije održana je i panel diskusija o temi konferencije gdje se razvila zanimljiva i korisna interakcija, sa naglascima o zaključku konferencije i budućim koracima za poboljšanje rada.

Sponzori, partneri i izlagači konferencije su tržišni lideri, te su putem prezentacija i izložbenih štandova ukazali na novitete i trendove.

Generalni sponzor je kompanija Feal d.o.o.

Sponzori su: Alumil, Profine BH, Tkk, Sika BH, Deceuninck, Kovinoplastika, T&B Investment.

Partneri, izlagači i prijatelji: Kristal, Emerus, Velux, Men, Xella, Tuyap – International Trade Fair, Euroroal, Schachermayer, GeoINOVA, Vbh, Gealan , Pressglass, Reynaers Aluminium, Aluplast.

I ove godine su organizatori u saradnji sa kompanijama koje su bile izlagači, Feal, Emerus, Euroroal, te T&B Investment osigurali jednodnevnu edukaciju za studente Arhitektonskog fakulteta Sarajevo, Građevinskog fakulteta Mostar, te Mašinskog fakulteta Zenica, koji su bili i učesnici konferencije.

Konferencija je održana sa ciljem da kroz tematski i sadržajni koncept poveže nauku, struku i obrazovanje na polju građevinarstva sa naglaskom na otvore u građevinarstvu. Programom konferencije su obuhvaćene raznovrsne i aktuelne teme iz oblasti arhitekture, građevinarstva, trenutnih aktuelnih projekata, te noviteta i trendova u sektoru otvora u građevinarstvu.

Zaključci konferencije:

Teme koje su se predstavile na konferenciji su: propisi i legislative, energetska efikasnost, arhitektonski trendovi i savremeni objekti, otvori u arhitekturi, BIM u arhitekturi otvora, iskustva i praktični savjeti.

Tokom dva dana održano je ukupno 19 tematskih predavanja iz gore navedenih tematskih jedinica, kao i panel diskusija o temi konferencije tokom koje se razvila dvosmjerna i interaktivna komunikacija između govornika i posjetilaca.

Teme uvodnih i komercijalnih predavanja bile su raznovrsne, a u vremenu pauze učesnici su imali priliku upoznati se sa novostima i tehnologijama u sektoru gradnje kada su u pitanju otvori, i to kroz komunikaciju sa predstavnicima kompanija sponzora, partnera i izlagača konferencije, te interaktivnim dijalogom, o mogućnosti saradnje i uspostavljanjem novih trendova na tržištu.

Kroz uvodna predavanja i panel diskusiju održanu drugog dana konferencije, doneseni su i zaključci konferencije, kao primarni cilj nastavka iste i to:

  1. Bosna i Hercegovina treba usvojiti standarde i EU kodove, kako bi se što prije uključila u aktuelne trendove
  2. Veza između proizvođača materijala, projektanata, izvođača i obrazovnih institucija mora biti intenzivnija
  3. Obrazovanje radnika u procesu izrade materijala, gradnje objekata i rekonstrukcija objekata mora pratiti trendove i potražnju na tržištu
  4. Energijska efikasnost je imperativ, pogotovu u današnjem svijetu- objekti, kako novi, tako i postojeći, moraju imati obzira prema okolišu i pratiti EU legislativu
  5. Neophodno je da se rad inženjera koordinira i objedini, tako da se oforme timovi koji će brže i efikasnije ragovati na sve zahtjeve (arhitekti, građevinski, mašinski, elektro inženjeri, dizajneri i ostali).
  6. Neophodno je uključiti i mlade kadrove, pogotovo studente koji su budući stručnjaci koji će surađivati sa kompanijama

PRVI DAN

TEMATSKA JEDINICA: Propisi i legislative, Energetska efikasnost, Arhitektonski trendovi i savremeni objekti

Tema: ”Značaj transparentnih ploha ovojnice u arhitektonskom projektovanju – primjeri iz prakse”

doc.dr.sc. Haris Bradić, dipl.ing.arh. Docent na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu i osnivač arhitektonskog ureda Neufeld & BradicArchitecture

Tema: ”Dijagnostika stanja konstrukcija sa aspekta energetske efikasnosti”

prof.dr. Merima Šahinagić-Isović, dig., Građevinski fakultet Univerziteta ”Džemal Bijedić” Mostar

Tema:  ”PVC/ALU prozori i vrata”

Adnan Đug, Profine BH d.o.o.

Tema: ‘’VOLUM3 kolaboracijska platforma’’

Marko Dabrović, dipl.ing.arh., Senior partner, Studio 3LHD Zagreb

Tema: ”Sika proizvodi u industriji otvora”

Senjin Pojskić, Sika BH d.o.o.

Tema: “Arhitektura za život – stvaranje vrijednosti za korisnika, klijenta i zajednicu”

Milka Gnjato, dipl.ing.arh., partner, kreativni direktor, Lela Alempijević, dipl.ing.arh.

partner, izvršni direktor, Zabriskie Studio Beograd

Tema: ”Alumil inovativna rješenja za otvore u arhitekturi”

Ivana Petronijević, dipl.ing.arh., arhitekta konsultant, ALUMIL

Tema: ”CE označavanje prozora i vrata”,

Boris Rukavina, Voditelj Predstavništva TÜV NORD Adriatic d.o.o. u BiH

Tema: ”Legislativni okvir energijske efikasnosti u Federaciji BiH”

Nihad Harbaš, CEO, konsultant i stručnjak za EE i OIE nLogic Advisory

Tema: ”Reciklirani materijali”

prof.dr. Azra Kurtović, dipl.ing.građ. Građevinski fakultet Sarajevo

DRUGI DAN

TEMATSKA JEDINICA: Otvori u arhitekturi, BIM u arhitekturi otvora, Iskustva i praktični savjeti

Tema: “Framework”

Jasmin Sirčo, dipl.ing.arh., Sinteza arhitektura

Tema: ”Održivost u Deceunincku”

Dario Rozić, Deceuninck d.o.o.

Tema: ‘’Otvori(eni) BIM – open BIM’’

Marina Glišić, dipl.ing.arh., Geoinova Banja Luka

Tema: ’’Peta fasada’’

Krsto Radovanović, dipl.ing.arh., Modelart Arhitekti, Novi Sad

Tema: ARX The Hardware okovi – inovacije

dir. Marina Sukno (uvodni dio); Ismet Kapetanović i Samo Petrič (okovi i inovacije), Kovinoplastika d.o.o. Sarajevo

Tema: ”Zemljotres i posljedice zemljotresa na zgrade, s akcentom na izolaciju”

Furkan Akagündüz, bach.arh. Internacionalnog Univerziteta u Sarajevu, T&B INVESTMENT d.o.o.

”SFERA 2022: OTVORI U GRAĐEVINARSTVU”